Обрати школу:

5 КЛАС. Урок 10. Третій член Символу Віри

 

 

Бесіда про Третій член Символу Віри

 

Бога ніхто не бачив ніколи; Єдинородний Син, що в лоні Отця, Він явив.
Святий апостол Іоанн Богослов.
 
У третій частині Символу Віри говориться про перше пришестя Господа Ісуса Христа на землю.
 
"Він для нас, людей, і ради нашого спасіння зійшов з Небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став людиною".
 
Господь приходить на землю, щоб спасти людину, яку Він створив. Спасти за допомогою болісних страждань і хресної смерті Своє возлюблене творіння, Свій образ і подобу, заради якого Він створив, як прекрасний палац, цей світ, запалив зірки і світила на тверді небесній, насадив райський сад, яке звеличив більше всякого творіння і вклонитися якому, як панові, привів всяку земну тварь. Вшанував його істинно божественними властивостями - розумом і свободою, чекаючи від нього тільки одного – любові у відповідь.
Людина ж обрала інший шлях - шлях буття без Бога. Гріх боговідступництва, вчинений першими людьми проклав прірву між Богом і людиною. Людина, покликана до богоподібності, до вічного блаженного буття з Богом, прирікає себе на смерть, страждання, хвороби, залежність від диявола. Через спадкоємство людської природи ці недуги успадковують всі наступні покоління людей.
Нікому, крім Бога, не під силу врятувати людину від цього тяжкого, хоча й заслуженого тягаря. І Господь ще в раю, прощаючись зі своїм блудним сином, обіцяє йому, що настане день, коли один з народжених Євою "зітре голову змія" і знищить владу гріха і смерті.
Цим нащадком Єви буде Господь Ісус Христос, втілене Слово, Друга Іпостась Пресвятої Трійці, Який, ставши Людиною, вилікував Своїм божеством людське, Своєю смертю переміг смерть: "І Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди".
Сталося це тоді, коли настала "повнота часу", коли кращі з язичників вже втомилися від ігрищ з божествами і духами, а кращі з юдеїв зрозуміли, що навіть найретельніше виконання приписів закону не може наповнити нескінченну спрагу людського серця, коли людство, пройшовши довгий шлях поневірянь в пошуках загубленого, нехай навіть в невеликій своїй частині, але вже було готове до прийняття істинного вчення про Бога.
Не перестаючи бути Богом, Творець прийняв в Себе повноту людського життя - з усіма радощами і печалями, властивими людському тілу і людській душі. Він став Боголюдиною. Саме став, а не "почав здаватися". Він не просто прийняв вигляд людини, а дійсно прийняв в Себе все, властиве людському буттю (крім гріха) - не тільки тіло, але й душу, і волю людини Він зробив Своїми.
Чисту і непорочну Діву Марію Господь через Архангела Гавриїла смиренно просить стати Його Матір'ю, і вона перша дізнається про те, що прийшов час, коли обіцяне здійсниться.
Це одне з найважливіших місць Біблії, що показує, наскільки трепетно Господь ставиться до нашої свободи. Бажаючи спасти нас, Він просить на це нашої згоди, не бажаючи нав'язувати свою волю навіть у благих намірах. Люблячи нас, Він жадає зустрічного поклику любові. За словами одного відомого богослова, треба відчути «в Бозі жебрака, що просить милостині любові, що чекає біля дверей душі і ніколи не дерзає їх зламати».
І лише коли Він чує людське згоду: "Нехай буде мені за словом Твоїм", - лише тоді Слово стає плоттю. Попереду різдво і втеча в Єгипет, спокуси в пустелі і зцілення одержимих, Таємна вечеря і арешт, Розп'яття і Воскресіння ... Він народиться скромно і непомітно, так, як начебто не належить Владиці і Царю Всесвіту, але схід зірки і славослів'я ангелів на небесах сповіщають людству нову еру.
 
Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб всякий, хто вірить у Нього не загинув, але мав життя вічне.
Святий апостол Іоанн Богослов
 
Джерело
 
Запитання:
1. Про що і як говориться у третьому члені Символу віри?
2. Для чого відбулося пришестя Господа на землю?
3. Як ставиться Бог до людини, Свого творіння?
4. Чому людина перебуває поза благодатним божественним спілкуванням?
5. Коли Бог обітував спасти світ?
6. Як Ви розумієте вислів «повнота часу»?
7. Які якості людської природи були властивими Богові у людському образі?
8. У чому неоціненна роль Пресвятої Богородиці в спасінні роду людського?
9. Як Ви розумієте святоотцівськевчення про те, що треба відчути «в Бозі жебрака, що просить милостині любові, що чекає біля дверей душі і ніколи не дерзає їх зламати»?
10. Про що, на Ваш погляд, свідчить прийняття Богом плоті?
11. Чого від нас чекає Господь?
Додаткові файли для скачування:
robochiy-zoshit.-urok-5-10.docx (26 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак