Обрати школу:

5 КЛАС. Урок 14. Сьомий член Символу Віри

 

 

Бесіда про Сьомий член Символу Віри

Віра робить людину, сотворену з землі, співрозмовником Божим.
Святитель Іоанн Златоуст
 
У сьомій частині Символу Віри говориться про друге пришестя Ісуса Христа на Землю.
 
І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і царству не буде кінця.
 
Із самого початку свого існування Церква перебуває в очікуванні другого пришестя Христового, проте ніхто не знає про день і час цієї великої події.
 У дні Свого земного життя Спаситель всіляко уникав слави людської. Він не став земним царем, не завоював світ вогнем і мечем, бо Царство Христове "не від світу цього", це царство любові і добра, і в нього неможливо заманити силою або обманом.
Зате цими засобами не гордує диявол. Так само діятиме й антихрист, "людина гріха", яка, відповідно до Церковного Передання, з'явиться перед кінцем світу, "щоб спокусити, наскільки можливо, й обраних".
Господь обрав інший шлях. Він проявив найбільше смирення: народився в холодній печері, виховувався в родині бідного тесляра, все життя не мав, де голову прихилити, нарешті, зазнав болісної й ганебної хресної смерті. І виявилося, що лагідний голос божественної любові сильніший від усякої зброї!
Друге пришестя Господа називається славним, тому що на відміну від Свого першого пришестя, Христос з'явиться як Цар і Суддя світу в оточенні ангельського воїнства. Весь світ - живі й мертві  -постануть на суд Божий. Христос - милосердний Суддя, однак суд іменується "страшним", бо совість кожної людини відкриється перед усіма, і виявляться всі діла, добрі й злі, всі сказані слова, таємні бажання і думки.
У Євангелії Господь показує нам, що в Царство небесне зможуть увійти тільки ті, хто уподібнився Йому, в першу чергу в милосерді: "Тоді скаже Цар тим, хто праворуч Його: " Прийдіть, благословенні Отця Мого, наслідуйте Царство, уготоване вам від створення світу, Бо я голодував, і ви дали мені їсти; прагнув і ви напоїли Мене; був подорожнім, і ви прийняли Мене; був нагий, і ви одягнули Мене; був хворий, і ви відвідали Мене; в темниці був, і ви прийшли до Мене". Про це ж Господь говорив і в Нагірній проповіді: "Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть".
Але діла милосердя не самі по собі спасають людину. Вони лише служать проявом нашої любові до ближніх. А любов до ближніх є початком любові до Бога, "Бо хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, якого не бачить"?
Мабуть, найпростішим виявом любові до ближнього, якщо ми не в силах допомогти йому справою або словом, є неосудження. Про це ж говорить і Сам Господь: "Не судіть, і не судимі будeте, бо яким судом судите, таким будете судимі".
Тільки Господь знає всі обставини життя людини, її думки і прагнення, тому тільки Він є праведним Суддею. Засуджуючи ближнього, ми здійснюємо тяжкий гріх, оскільки беремо на себе сміливість виносити йому свій вирок, не чекаючи Божого Суду.
Господь всім бажає спасіння, але не всі зможуть увійти в Царство Христове. Деяким Господь скаже: "Не знаю вас, звідки ви; Відійдіть від Мене, всі, хто чинить неправду ".
Бог створив людину за образом Своїм, проте гріх може спотворити людську душу до невпізнання, і тільки покаяння здатне знову омити й очистити душу від гріха. Протягом усього життя Господь терпляче стукає в двері людської душі, і той, хто відкриває, знаходить Бога, як це сталося з євангельським розсудливим розбійником. Він прославився не ділами милосердя, а навпаки – пограбуваннями й злочинствами, однак в останні хвилини життя покаявся, і милосердний Господь першим ввів його в рай.
Той же, хто не забажає слухати голос Божий, залишиться один на один зі своїми пристрастями. У цьому, за вченням Церкви,  і полягатимуть "страждання" грішників, адже саме слово "страсть" походить від основи «страждати». Тому ми завжди повинні пам'ятати про те, що ніщо не минає безслідно. Кожне наше діло, слово і навіть думка або наближають нас до Царства Небесного або віддаляють від нього.
 
За кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь Суду.
Євангеліє від Матфея (12,36)
 
 
Запитання:
1. Як звучить сьомий член Символу віри? Про що йдеться в ньому?
2. Коли відбудеться Друге пришестя Христове?
3. Як і чому називають очікуване Друге Пришестя Господа нашого Ісуса Христа? У чому полягає його різниця з Першим пришестям Христа?
4. Чому суд, що буде звершений над усіма людьми, називають страшним?
5. Кому Господь заповідав блага Царства Небесного?
6. Чи завжди спасенною є людина, котра робить добрі справи?
7. Яким чином ми можемо виявляти любов до ближнього?
8. Хто не зможе увійти в Царство Христове? Чому?
9. У чому полягають вічні страждання грішників?
10. Як людина повинна готуватися до прийняття Господа у другому Славному Його пришесті та до страшного суду?

 

Додаткові файли для скачування:
robochiy-zoshit.-urok-5-14.docx (26 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак