Обрати школу:

5 КЛАС. Урок 15. Восьмий член Символу Віри

 

 

Бесіда про Восьмий член Символу Віри

 

Коли ж прийде Він, Дух істини, то наставить вас на всяку істину.
Євангеліє від Іоанна

У восьмій частині Символу віри говориться про третю Особу Святої Трійці - про Духа Святого.


Вірую і в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить,
що з Отцем і Сином однакове поклоніння
і однакова слава, що говорив через пророків.

Священномученик Іриней Ліонський називає Бога Сина і Бога Духа Святого двома "руками" Бога Отця.

Це зовсім не означає, що вони лише знаряддя Божі в світі. З цього висловлювання випливає, що кожна з Божественних Осіб має Своє особливе призначення у справі Божественного промислу про світ, подібно до того, як ми по різному використовуємо праву і ліву руку.

Святий Дух шанується християнами нарівні з Богом Отцем і Богом Сином, при цьому, на відміну від Сина, який народжується від Отця, Дух Святий, за свідченням Церкви, походить від Отця, хоча всіма визнається, що ці людські слова не в силах відобразити таємницю Осіб Святої Трійці.

Якщо про Бога Сина ми говоримо, що через Нього світ прийшов до буття - "Все через Нього постало", то про Духа Святого можна сказати, що Він одухотворяє, оживляє світ Божою благодаттю: "Святим Духом всяка душа живиться" - свідчить церковний піснеспів , тому в Символі віри Святий Дух іменується "животворчим".

Цю дію Святого Духа стосовно створеного світу можна бачити вже в перших словах Біблії: "На початку створив Бог небо і землю. Земля була пуста та порожня, і темрява була над безоднею; і Дух Божий носився над водою ". Тут Дух Святий уподібнюється птахові, що висиджує пташенят, зігріває їх своїм теплом.

Інша подія священної історії, можливо навіть більш чудесна, ніж саме творіння світу - втілення Сина Божого - відбувається сходженням на Діву Марію Святого Духа, який зробив її здатною прийняти в свою невинну утробу Божественне Слово.

Напередодні Своїх хресних страждань Господь Ісус Христос обіцяє Своїм учням послати "іншого Утішителя", Духа Істини, Який перебуватиме в Церкві Христовій до кінця віку. Ця обітниця Господня сповнилася в день П'ятидесятниці, коли Святий Дух зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків, і цей день є днем народження Церкви.

Кожен християнин переживає свою особисту П'ятидесятницю, вступаючи в Церкву допомогою таїнства хрещення, яке Спаситель назвав "народженням від води і Духа".

За часів перших християн хрещення нерідко супроводжувалося отриманням особливих благодатних дарів: дару говоріння незнайомими мовами, дару пророцтва, дару зцілення хвороб та іншими, проте з часом ці явні свідчення присутності Святого Духа стали зникати, але це зовсім не означає, що Церква духовно зубожіла. За словом апостола Павла найбільш цінними проявами Духа Божого в людині є аж ніяк не здатності до чудотворення, а "любов, радість, мир, довготерпіння, доброта, милосердя, лагідність, стриманість".

Ці духовні плоди можна бачити на прикладі багатьох тисяч святих угодників Божих, і, поки в Церкві є святі, ворота пекла не зможуть здолати Її. Церкву ми називаємо святою не тому, що до Неї ходять одні лише святі люди, слово "святий" буквально означає "інший", "не від світу цього". Церква Христова є Церквою тих, що каються, тих, хто озброївся для боротьби зі злом в собі і в світі.

Тому не тільки святі, безгрішні люди стають храмом Святого Духа, а й кожен член Церкви має можливість долучення до Божественної благодаті через святі таїнства, молитву, читання Святого Письма, яке є Словом Божим, бо Сам Дух Святий говорив через пророків і апостолів.

"Щоб усі були єдині", - молився Христос перед Своїми хресними стражданнями. Ця єдність досягається в Церкві дією Святого Духа. Церква є Тіло Христове, що складається з безлічі людей, "клітинок" цього духовного організму, а Дух Святий подібний душі, що оживляє все тіло. І саме Він з'єднує розрізнені члени в єдиний Церковний організм, тому ми називаємо Церкву "Єдиною та Соборною" ,

Здійснюючи гріх, людина сама відсікає себе від Тіла Христового. А найстрашнішим з гріхів, за словом Спасителя, є "хула на Духа Святого", тобто свідоме протистояння Істині, адже Духа Божого ми називаємо "Духом Істини", і тільки щире каяття в гріху знову примирює і з'єднує людину зі Святою Церквою.

Бог послав у ваші серця Духа Сина Свого. ...
Тому ти вже не раб, але син;
а якщо син, то й спадкоємець Божий через Ісуса Христа.

Послання до Галатів апостола Павла (4:6-7)

Запитання:

  1. Про що йдеться у восьмому члені Символу віри? Як він звучить?
  2. Як Ви розумієте те, що священномученик Іриней Ліонський називає Бога Сина і Бога Духа Святого двома "руками" Бога Отця?
  3. Від Кого походить Дух Святий?
  4. Яким чином ми простежуємо дію Духа Святого протягом історії світу?
  5. Чому Святий Дух називається животворчим?
  6. Коли християнин переживає власну Пятидесятницю?
  7. Що відбувається з людиною під час таїнства хрещення?
  8. Чому Церква є святою?
  9. Якими можуть бути прояви Духа Божого в людині?
  10. Що означає слово «святий»?
  11. У чому полягає єдність Церкви?
  12. Який гріх є найбільшим? Чому?
  13. Що може примирити людину із Богом та Церквою?
     

 

Додаткові файли для скачування:
robochiy-zoshit.-urok-5-15.docx (25 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак