Обрати школу:

5 КЛАС. Урок 5. Пасха. Двунадесяті свята

 

 

Свято свят - Пасха. Пасхальні звичаї

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим що в гробах, життя дарував.
Тропар у святу неділю Пасхи
 
 
Воскресіння Христове є основою і головним упованням у нашій вірі, тому свято, присвячене цій великій події - Пасха - іменується Святом свят і торжеством із торжеств.
Слово «Пасха» означає в перекладі з єврейського «проходження, позбавлення». У часи Старого Завіту святкування Пасхи відбувалося в спогад звільнення ізраїльського народу від єгипетського рабства. Бог не залишив свій народ, вивів його з полону і супроводжував в землю Обітовану. Ця подія стала прообразом славного Воскресіння Христового.
Христос звільнив людей від рабства гріха й смерті. Він відкрив нам дорогу в справжню землю Обітовану - в Царство Боже, Небесний Єрусалим.
Свято Воскресіння Христового увінчує собою Великий піст, під час якого віруючі покаянням і утриманням від земних благ готуються гідно зустріти прийдешнє торжество.
Увечері у Велику суботу, задовго до півночі, в храми сходяться віруючі в світлих святкових одежах і очікують наступаючого Пасхального Торжества. У храмах читається книга Діянь святих апостолів, що оповідає про їх проповіді Воскресіння Сина Божого. Священнослужителі одягаються в білий одяг. Опівночі починається пасхальний хресний хід. Духовенство і віруючі зі співом тропаря обходять храм подібно жонам-мироносицям, які прийшли рано вранці в неділю до гробу Спасителя.
Із дзвіниці, як з небес, ллється радісний великодній дзвін. Урочиста процесія зупиняється біля замкнених дверей храму, ніби біля заваленого каменем входу в печеру, де поклали тіло Ісусове. Подібно Ангелу, що возвістив мироносицям біля Гробу про Воскресіння Христове, священик, виголошує радісну звістку: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим що в гробах життя дарував». Двері храму відчиняються, як відчинилися небеса в світлий день Воскресіння Господнього. Звершується те, чого так довго чекало людство, чекав упалий Адам, з каяттям і тугою дивлячись на втрачений рай.
Завдяки спокутній смерті і Воскресінню Христовому небесні врата знову відкрилися людині. На знак цієї великої події всю пасхальну седмицю Царські врата в храмі стоять відкритими. Перед ними поставляється освячений великодній хліб - Артос, який роздають віруючим в Світлу суботу.
У пасхальну ніч на віруючих сходять слова Христові: «... зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас» Наступні сорок днів до Вознесіння Господнього люди будуть ділитися цією радістю, зустрічаючи один одного словами «Христос воскрес!» і чуючи у відповідь: «Воістину Воскрес!»
Протягом всієї Світлої седмиці в храмі щодня відбувається хресний хід на знак перемоги Христа над смертю і пеклом. Традиційні великодні подарунки - це фарбовані яйця та паски. Споживанням цієї благословенної їжі починається пасхальна трапеза. Вона нагадує віруючим про ту небесну духовну їжу, яка чекає нас у світі горньому.
Звичай дарування та куштування яєць має символічне значення. Яйце - символ життя. Воно служить для нас образом Воскресіння Господнього. Подібно до того, як з яйця з'являється життя, раніше приховане, так і померлий Христос, що лежить у гробі, повстає з житла смерті і тління. Пасхальне яйце є символом і нашого відродження в життя вічне.
За переказами Православної Церкви, звичай взаємного дарування яєць походить від святої Марії Магдалини - жони-мироносиці, яка сподобилася однією з перших дізнатися про чудесне Воскресіння Спасителя. Зі словами «Христос воскрес!» І проповіддю благої вісті свята піднесла крашанку римському імператора Тиверію.
У світлоносні дні Пасхи Христової люди прагнуть відвідати хворих і ув'язнених, щоб принести їм радість пасхального торжества. У Світлу седмицю не прийнято поминати покійних і відвідувати кладовища. У Бога всі живі, тому Господь є Бог живих, а не мертвих. З Воскресінням Христовим смерть перестала бути вічною розлукою людини з Богом. Вона стала тимчасовим розлученням душі з тілом, мостом, що з'єднує людини з вічністю. 
Христос воскрес!
 
Нині все наповнилося світлом, небо і земля, і пекло: так святкує-бо все творіння воскресіння Христове і в ньому утверджується.
Великодній канон
 
Запитання:
1. Чому Пасха називається святом свят, торжеством із торжеств?
2. Звідки походить свято Пасхи, яка його старозавітня передісторія?
3. Які урочисті богослужіння відбуваються на Пасху?
4. Що символізує хресний хід? Як він відбувається?
5. Яке духовне значення мають нижченаведені елементи Пасхальних святкувань:
  • відкриті Царські врата;
  • Артос;
  • пасхальні яйця;
  • відсутність поминання померлих за богослужіннями?
6. Як потрібно святкувати Пасху християнам?

Двунадесяті свята

  • Різдво Христове — 25 грудня (7 січня)
  • Хрещення Господнє — 6 (19) січня
  • Стрітення Господнє — 2 (15) лютого
  • Благовіщення Пресвятої Богородиці — 25 березня (7 квітня)
  • Вхід Господній до Єрусалиму — неділя перед Великоднем — перехідне
  • Вознесіння Господнє — 40-й день після Великодня, четвер — перехідне
  • День Святої Трійці — 50-й день після Великодня, неділя — перехідне
  • Преображення Господнє, також Спас — 6 (19) серпня
  • Успіння Пресвятої Богородиці — 15 (28) серпня
  • Різдво Пресвятої Богородиці — 8 (21) вересня
  • Воздвиження Хреста Господнього — 14 (27) вересня
  • Уведення в храм Пресвятої Богородиці — 21 листопада (4 грудня)
 

Різдво Пресвятої Богородиці. Введення у храм

І наблизилося народження Спасителя світу. У Галілейському місті Назареті жив тоді нащадок царя Давида Іоаким із своєю дружиною Анною. Вони були бездітні. Але за терпіння, велику віру і любов до Бога і один до одного Господь послав їм під кінець життя велику радість: у них народилася дочка. За вказівкою Ангела Божого їй було дано ім'я Марія. Народження Пречистої Діви принесло радість не тільки батькам, а й усім людям, бо Вона була призначена Богом стати Матір'ю Сина Божого, Спасителя світу. Коли Діві Марії виповнилося три роки, благочестиві батьки привели Її в Єрусалимський храм для посвячення Богу. При храмі Божому Пресвята Діва жила близько одинадцяти років.
 
Запитання:
1. Де жили Іоаким та Анна?
2. Чому Господь не давав дітей цьому благочестивому подружжю?
3. Як і чому назвали Іоаким та Анна свою дитину?
4. Яку радість принесла в світ Марія?
5. Коли Її життя батьки присвятили Богові?
6. Як довго Марія жила при храмі?
 

Воздвиження Хреста Господнього

Слово про Хрест для тих, що гинуть, є юродством, а для нас, що спасаємось, - це сила Божа.
Перше Послання до Коринтян, глава 1, стих 18
 
Початок четвертого століття після Різдва Христового ознаменувалося великими подіями в історії християнства. Римську імперію очолив імператор Костянтин. На початку свого правління він увірував у Христа, і вся його подальше життя стало прикладом вірного служіння Господу. Великий Костянтин припинив гоніння на християн і дозволив їм вільно сповідувати свою віру. Він побудував багато нових храмів і відновив зруйновані. Імператор скликав Перший Вселенський Собор і повсюдно сприяв поширенню християнства.
Костянтин не залишився байдужим і до зганьбленої язичниками «колиски християнства» Палестини - місця земного життя Господа Ісуса Христа, Його страждань, смерті і Воскресіння. Благоговіючи перед знаменням Хреста, Костянтин побажав знайти і прославити «Живоносне Древо», на якому був розіп'ятий Господь.
Як воїн, що пролив багато крові, він вважав себе негідним здійснити це особисто. Благочестивий намір сина реалізувала мати Костянтина, цариця Олена, яка з цією метою вирушила до Єрусалиму.
Перебуваючи вже в похилому віці, Олена з натхненням спрямувалася на Схід. Вона бажала поклонитися місцям, за якими пройшли стопи Самого Господа.
У Палестині, священній країні, де все нагадувало про «велику таємницю благочестя - явлення Бога у плоті», цариця Олена поводилася як проста паломниця. Знявши царський одяг, в скромному вбранні вона ходила по місцях, пов'язаних із земним життям Спасителя. Намагаючись бути невпізнаною, вона допомагала нужденним і роздавала щедру милостиню.
Але головним завданням Олени на Святій Землі було виконання настанов її царственого сина. Місця, освячені євангельськими подіями, вже давно піддалися спустошенню. Язичники, ненавидячи християнство, постаралися знищити навіть пам'ять про них. Найдорожче для християнського серця місце - Гроб Господній - було засипано сміттям, а на пагорбі, насипаному поверх святої печери, побудовано капище язичницької богині Венери.
За вказівкою Олени ідольські капища, поставлені на священних для християн місцях, руйнувалися і замість них споруджувалися храми. На кошти цариці був побудований храм у Віфлеємі - над печерою Різдва Господнього, на горі Оливній - місці Вознесіння Господнього, в Гефсиманії - на місці успіння Пресвятої Богородиці.
Але головною турботою цариці Олени було відшукання того самого Древа, на якому був колись розп'ятий Спаситель світу.
Місце поховання Хреста Господнього було невідомо. Після довгих розпитувань і пошуків воно було вказано одним євреєм, на ім'я Іуда. За його словами, Святий Хрест Господній почивав під капищем язичницької богині Венери.
За наказом Олени статуя Венери була скинута, а капище зруйноване. На зганьбленому місці cвятитель Макарій Єрусалимський звершив молитву. Після цього приступили до розчищення святого місця. Через деякий час всі, хто копали, відчули дивні пахощі, що виходили з-під землі. Це укріпило їх сили.
І ось Гроб Господній знайдений і розчищений. Біля нього, на східній стороні, були знайдені три хрести. Потрібно було дізнатися, який з них належить Христу, а які - двом розбійникам, розп'ятим разом з Ним.
Відкрило істину чудесна подія. У той час повз знайдених хрестів проносили для поховання померлу людину. Святитель Макарій велів похоронній процесії зупинитися. За порадою єпископа знайдені хрести стали по одному покладати на померлого. Коли ж був покладений Хрест Христів, мертвий воскрес.
Всі, хто бачив це диво, зраділи. Цариця Єлена з благоговінням вклонилася чесному Древу і поцілувала Його. Святитель Макарій, взявши святиню, на піднесеному місці сотворив воздвиження Хреста Господнього, щоб безліч віруючих могли хоча б здалеку поклонитися Йому. Завдяки цьому чуду багато з язичників і іудеїв увірували в Христа.
Воздвиження чесного і животворящого Хреста Господнього сталося в 326 році. Православна Церква щорічно святкує цю подію 14 вересня - 27 вересня за новим стилем.
Святий Хрест був покладений в срібний ковчег і зберігався в храмі, побудованому на місці Його знайдення. У Велику П'ятницю його виносили для поклоніння віруючих. Залишаючи Єрусалим, цариця Олена взяла з собою частинку живоносного Древа в дар своєму синові Костянтину.
Незабаром після повернення з Єрусалиму цариця Олена померла. Свята Церква зарахувала її до лику святих у чині рівноапостольних і здійснює її пам'ять 3 червня за новим стилем.
Так велике було значення її діяння, що звістка про спасительний Хрест Господній і про істинність християнської віри облетіла світ подібно до апостольської проповіді.
 
Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе Воскресіння Твоє славимо.
Тропар з чинопослідування свята Воздвиження Хреста Господнього
 
Запитання:
1. Де й коли жив і правив імператор Костянтин?
2. Яка благочестива думка була у нього стосовно відновлення християнських святинь?
3. Чому імператор сам не зміг віднайти Хрест Господній?
4. Хто допоміг йому в цьому?
5. Куди вирушила цариця Олена на пошуки Чесного Древа?
6. Що і як робила цариця в Палестині?
7. Де було знайдено Древо Господнього Хреста?
8. Як був впізнаний Хрест Ісуса Христа?
9. Чому виникла необхідність воздвиження Хреста Господнього?
10. Коли це сталося?
11. Як Православна Церква вшановує пам'ять цариці Олени?
12. Що отримав у дар імператор Костянтин?
13. Яке значення події воздвиження Чесного Древа Хреста Господнього для християн?

 

Різдво Христово

 

Хрещення Господнє

 

Срітення Господнє

Благовіщення Пресвятої Богородиці

 

Додаткові файли для скачування:
robochiy-zoshit.-urok-5-5.docx (24 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак