Обрати школу:

5 КЛАС. Урок 9. Другий член Символу Віри

 

 

Бесіда про Другий член Символу Віри

Око бачить видиме, а розум осягає невидиме. Боголюбивий розум є світло душі.
Преподобний Антоній Великий
 
У другій частині Символу Віри говориться про другу Іпостась Святої Трійці, про Ісуса Христа, Сина Божого.
 
Вірую і в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, не сотворенного, єдиносущного з Отцем, через Якого все сталося.
 
Таємниця Святої Трійці була невідома людству до пришестя у світ Спасителя. Але вже в старозавітних книгах ми знаходимо деякі ознаки цієї істини. Псалмоспівець Давид оспівує Бога Сина, Слово Боже і Бога Духа Святого: "Словом Господнім сотворені небеса, а подихом уст Його – все воїнство їхнє".
Однак і сьогодні, говорячи про Святу Трійцю, ми смиренно замовкаємо перед цією таємницею, будучи не в силах осягнути її. Господь лише злегка привідкрив нам її посередництвом досить віддалених образів.
Причина нашого невідання закладена в нашій обмеженій, тварній природі. Ми - частина Божого творіння. Бог Син і Бог Дух Святий походять з самої Божественної Сутності або Природи. У другій частині Символу віри ми сповідуємо, що Бог Син родженний, не створений», і це є першою істотною відмінністю Божественних Осіб від творіння.
Відмінністю буття Бога Сина і Духа Святого є і те, що Вони "співвічноіснуючі" з Богом Отцем. Нам складно уявити собі, що час, у якому ми живемо, існував не завжди, що він виник разом з першим творчим актом - створенням неба і землі, однак, це так. До цього моменту часу не існувало, і тому ми говоримо про "предвічне" ("перше всіх віків") народження Бога Сина.
Ми віримо, що Син Божий "рівнославимий" Богу Отцю, тобто нічим не відрізняється від нього за своєю природою, подібно до того, як вогонь, запалений від іншого вогню, абсолютно не відрізнити від нього. Тому ми сповідуємо Сина Божого як "Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного".
Про це ж говорив Своїм учням Сам Христос: "Хто бачив Мене, побачив і Отця ... Повірте Мені, що Я в Отці, а Отець у Мені". "Я і Отець – одне ціле".
Ще однією таємницею, недоступною нашому обмеженому розумінню, є таємниця Божественної "одноістотності". Ми віримо, що Бог Отець предвічно народжує Сина, з Бога Отця виходить Святий Дух, але як при цьому три Особи Святої Трійці можуть бути єдиним Богом?
Святі отці пробували пояснити це церковне вчення за допомогою різних образів. Описуючи, наприклад, сонце, котре одночасно народжує тепло і випромінює світло. Але найпереконливішим прикладом можна вважати людство, тому саме людина носить в собі образ Божий, а тому - відображає і таємницю одноістотності.
Так, ненароджений Адам є образом ненародженого Отця, народжений від Адама син - образ Сина Божого, а створена з ребра Адама, але не народжена Єва - образ Духа Святого. Звичайно, в Бозі немає чоловічого і жіночого начала, тому, говорячи про Божественні Особи "Отця" або "Сина", ми не приписуємо Богу подобу нашої людської приналежності до роду.
На жаль, зараз ми вже не відчуваємо своєї єдності з Богом, тому що гріх розбив нашу єдину природу на безліч осколків. Кожен з нас замкнутий у собі, і не бажає проявляти любов до свого ближнього, але спочатку так не було.
У другій частині Символу віри говориться так само про особливу участь Слова Божого у створенні світу: "Через Нього все сталося". Пригадуються євангельські рядки, які ми чуємо на пасхальній службі: "На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог ... Все через Нього постало, і без Нього ніщо не почало бути, що є".
Бог Син, Слово Отче, не тільки Творець, але і Спаситель світу. Ім'я "Ісус", перекладається з єврейської мови як "Спаситель". Господь Ісус Христос вилікував нашу занепалу, хвору і роздроблену гріхом природу, і являє її нам цілою і здоровою в Церкві, Яка є Тіло Його.
Христос став смертним, щоб ми могли бути безсмертними.
 
Щоб усі були одно, як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть в Нас єдине.
Євангеліє від Іоанна (17,21).
 
Джерело
 
Запитання:
1. Як звучить другий член Символу віри?
2. Про що говориться в ньому? Який домат він утверджує?
3. Коли була відкрита таємниця Святої Трійці?
4. Яка відмінність іпостасей Бога Сина і Бога Духа Святого від Бога Отця?
5. У чому полягає тайна предвічного народження Сина?
6. Чому Син Божий є рівнославимий Богу Отцю?
7. Як Ви розумієте властивість Святої Трійці, описану святими отцями Церкви словами про те, що Її три Іпостасі існують «незлитно, незмінно, нерозлучно і нероздільно»?
8. Які старозавітні образи є прообразами Трійці?
9. Які слова пасхальних Євангельських читань свідчать про предвічне буття Бога Сина?
10. Чому ми називаємо Спасителем Ісуса Христа?
11. Для чого відбулося пришестя Господа нашого Ісуса Христа на землю?
12. Як нам, сучасним християнам, необхідно розуміти слова Священного Писання: «Щоб усі були одно, як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть в Нас єдине»? (Ін. 17:21)
13. Чому людина не може пізнати троїчну природу Бога?
14. Чому ми не відчуваємо єдності з Богом?
Додаткові файли для скачування:
robochiy-zoshit.-urok-5-9.docx (26 кБ)

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак