Обрати школу:

Семінар для священиків та викладачів недільних шкіл. Тернопіль - 2017

 

27 лютого 2017 року з благословення Високопреосвященнійшого Нестора, архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького, у Тернополі відбувся семінар-практикум для священиків та викладачів недільних шкіл при парафіях.

Захід провели 25 лютого на базі Тернопільського кооперативного торгово-економічного коледжу. В семінарі взяли участь голова Синодального управління у справах молоді архімандрит Макарій та керівник відділу недільних шкіл при Синодальному управлінні у справах молоді, викладач та завуч недільної школи "ЧАДО" при Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі Наталія Ващенко, представники духовенства і викладачі недільних шкіл парафій Тернопільської єпархії.

На початку зустрічі архієпископ Нестор наголосив на актуальності створення і розвитку недільних шкіл. Найбільшою проблемою для створення недільної школи владика назвав відсутність правильного розуміння, що це таке, певного методу і підходу.
 
«Нині у школах є такий предмет як християнська етика, і багато хто думає, що це може замінити недільні школи. Насправді це зовсім не так з цілої низки причин. По-перше, будь-який шкільний предмет дитина сприймає як щось таке, що їй нав’язують. По-друге, шкільна програма нині дуже перевантажена. Ми бачимо, що уроки християнської етики не ведуть до того, що дитина стає кращою і ближчою до Бога, а часто навпаки дають протилежний результат», – сказав архієпископ.
 
На думку владики Нестора, недільна школа має бути тим місцем, де дитина формується як духовна особистість, як православний християнин, і щоб ця дитина, отримавши знання про свою віру, про те, що означає бути православним християнином, не на словах, а на ділі, не в теорії, а на практиці, свої знання, навички, підхід і розуміння несла до своїх однолітків.
 
Він висловив сподівання, що з Божою допомогою вдасться втілити думки і плани щодо розвитку християнської освіти в єпархії.
 
Голова Синодального управління у справах молоді архімандрит Макарій подякував владиці Нестору за ініціативу проведення семінару, священикам, котрі відклали справи, аби обговорити питання розвитку недільних шкіл, усім, хто зацікавлений у тому, щоб прищеплювати дітям любов до Бога, давати їм ази православної віри.
 
Архімандрит Макарій зазначив, що проблеми, які виникають в роботі недільних шкіл, однакові і у Києві, і на місцях.
 
«Це правда, що не кожен священик може викладати у недільній школі. Але завжди є можливість знайти тих, кому під силу проповідувати Слово Боже і тим світити для дітей. Нині дітей не виховує навіть вулиця. Вони погрузли у віртуальному світі. Саме недільні школи мають пробудити у юних бажання жити повноцінно, пізнавати світ і Бога. Коли дитина усвідомлює, що живе з Богом, їй не страшні ніякі життєві негаразди», – підкреслив він.
 
Директор Тернопільського кооперативного торгово-економічного коледжу Василь Мулярчук подякував владиці Нестору за честь, що саме в стінах очолюваного ним закладу зібралося таке високоповажне товариство. Він підкреслив, що нема кращого вчителя, ніж церква, поділився досвідом співпраці коледжу зі священиками Тернопільської єпархії, розповів про свій навчальний заклад, зазначивши, що його викладачі й студенти навчаються і творять з любов’ю і Божим благословенням.
 
Керівник відділу недільних шкіл при Синодальному управлінні у справах молоді УПЦ КП, викладач і завуч недільної школи "ЧАДО" при Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі Наталія Ващенко розповіла про мережу недільних шкіл «Чадо», в основу якої покладено програму Закону Божого «Чадо», затверджену і схвалену Святійшим Патріархом Філаретом для запровадження її в недільних школах України. Нині до мережі входять чотири десятки шкіл при парафіях УПЦ Київського Патріархату в різних областях України.
 
Пані Наталя поділилася досвідом роботи, розповіла про проблеми, з якими зіткнулася сама, й шляхами їх розв’язання.
 
«Недільна школа не є альтернативою загальноосвітній. Наше завдання — одухотворити те, про що діти почули у звичайній школі, через призму християнської істини. Недільна школа має бути надбудовою, базуватися на християнській освіті. Вона має взяти на себе виховну місію. І починати потрібно з підготовки вчителів», – сказала Наталія Ващенко.
 
Найблагодатнішою місією у християнстві пані Наталя назвала нести Слово Боже дітям.
 
«Не треба сприймати це як додаткове навантаження, з яким треба змиритися. Це радість і щастя для нас. Третій рік триває війна в Україні. Багато років точиться вона на духовному фронті. Ми мусимо пам’ятати, що перемагають не армії, а священики і вчителі. Але для перемоги нам потрібно об’єднатися», — підкреслила вона.
 
Голова молодіжного відділу Тернопільської єпархії прот. Вадим Криворучко, звертаючись до учасників семінару, закликав їх до активної роботи з виховання молоді.
 
«Упевнений у тому, що сьогоднішня наша зустріч не остання, і кожен учасник цього семінару візьме для себе щось корисне і потім або започаткує недільну школу у себе на парафії, або запровадить щось нове у школі, яка вже діє. Найкращою винагородою для вас будуть дитячі очі, в яких не буде лукавства, а тільки щирість і любов», – сказав о. Вадим.
 
Він коротко розповів про свій досвід роботи у цьому напрямку.
 
«Коли ми започатковували молодіжний православний табір «Вірля», спочатку були певні проблеми у спілкуванні таборян і духівників. Тепер же, зустрічаєшся з тими, хто хоч раз побував у «Вірлі», вони поспішають до тебе, щоб обійняти — навіть не як священика, а як батька. Ми надихаємося від тих молодих людей і самі незалежно від віку стаємо молодшими. Не втрачаймо часу на дурниці, використовуймо його на єднання, бо якщо ми не будемо правильно виховувати своїх дітей, у нас не буде майбутнього», — підкреслив священик.
 
Після перерви учасники семінару працювали у двох секціях, де обговорювали питання створення, а також розвитку недільних шкіл на парафії.
 
По закінченні семінару керівник недільної школи при храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Тернополі Ольга Теленцьо зізналася: була окрилена звісткою, що в Українській Православній Церкві Київського Патріархату є люди, які підняли такий великий пласт духовного виховання і стільки зробили для розвитку недільних шкіл.
 
«Маю досвід викладання християнської етики у школі, пам’ятаю, як важко було вчителеві знайти літературу, відеоматеріали. Тут же все впорядковано, зроблена величезна робота. Коли запроваджували християнську етику в школах, починала роботу недільна школа при нашому храмі, доводилося самостійно шукати матеріали, багато читати, ретельно готуватися, щоб донести Слово Боже до дітей. Попри те, що закінчила курси вчителів християнської етики, проблем залишалося чимало. Пані Наталя зробила надзвичайно багато як на допомогу вчителям, так і для того, щоб зацікавити дітей навчатися у недільній школі», – зазначила пані Ольга.
 
Вона розповіла про те, що недільна школа при храмі Різдва Пресвятої Богородиці працює на постійній основі. Щоправда, тільки на початковому рівні – готуючи дітей до першої сповіді.
 
«Але й надалі стараємося, щоб діти залишилися при церкві. У нас діє дитячий хор, щороку до свят готуємо вистави, концерти, цікаві дійства», – зауважила пані Ольга.
 
Учасники семінару подякували організаторам за проведений захід.
 
 
       
 

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак