Обрати школу:

Як сповідатися дитині

 

 

Сповідь - одне з основних християнських таїнств, в якому віруючий при щирому каятті очищається від своїх гріхів.

Дітей до сповіді допускають звичайно з семи років, оскільки вважається, що в цьому віці починають бачити відмінність хороших і поганих вчинків.

У дитячій сповіді є свої особливості. Священики кажуть, що в такому віці це швидше духовне окормлення, направлення на вірний шлях, ніж власне покаяння.

 

Корисні поради

 1)  Почніть готувати дитину з ранніх років. Для цього постарайтеся разом регулярно відвідувати храм, причащати його, розмовляйте про Бога, читайте дитячу Біблію. Якщо дитина буде бачити, як батьки готуються до сповіді, він сам уже заздалегідь буде налаштований на це таїнство. Буде знати, що одного разу і він сам візьме в ньому участь.

2)   Поясніть дитині сенс таїнства. Зробіть акцент на тому, що це не просто перерахування поганих вчинків, а, в першу чергу, їх усвідомлення. Що важливо не тільки розповісти про ці вчинки, але і прийняти рішення більше ніколи їх не повторювати, і намагатися всіма силами це виконувати. Розкажіть, що під час сповіді він буде стояти перед Господом, а священик - призначений від Бога свідок покаяння і його духовний наставник.

3)  До першої сповіді потрібно підготуватися особливо. Бажано в перший раз не робити це під час Недільної Літургії, коли сповідується велика кількість народу. Домовтеся з батюшкою і приходьте з дитиною в призначений час. Так дитині буде набагато простіше зосередитися і сконцентруватися на справді важливих речах.

4)  Заздалегідь поясніть обрядову сторону таїнства, щоб дитина не ніяковів від того, що не знає, як потрібно себе вести. Попередьте, що якщо він (вона) хоче причаститися після сповіді, потрібно попросити благословення у батюшки по закінченні таїнства.

5)  Ніколи нічого не нав'язуйте і не вказуйте дитині. Неприпустима така форма сповіді, коли хто-небудь з родичів просто диктує список гріхів, які потім потрібно перерахувати священика. Можлива тільки м'яка розмова, яка допоможе дитині мислити в потрібному напрямку. Але прийняти рішення про те, в чому каятися, він повинен самостійно. І ні в якому разі не випитуйте після сповіді подробиці. Таємниця її так само непорушна, як і для дорослих.

5)  Не змушуйте дитину йти на сповідь, якщо він цього не хоче. Так його можна тільки відвернути від церкви назавжди. Намагайтеся в розмовах і власним прикладом збудити в ньому бажання брати участь в церковних таїнствах. Розмовляючи з дитиною, не використовуйте тільки негативні приклади. Не залякуйте його страшними наслідками. Постарайтеся зробити так, щоб вже в юному віці стало зрозуміло, що жити з чистою совістю - це велике щастя, і що сповідь - це не тяжка обов'язок, а радість від примирення з Господом.

Вік дитини для першої сповіді

Зазвичай у всіх джерелах вказують вік для першої сповіді - сім років. Однак, в першу чергу, потрібно дивитися на розвиток дитини. Насправді, вік може змінюватись досить сильно.

 

Оригінал

 

 

Версія для друку

© 2011-2024 Дитяча недільна школа "Чадо"
Розробка © 2011-2024 Юрій Зінькевич
Дизайн © 2011 Анна Рибак